?

Kan jeg gi blod hvis jeg har PCOS?

Kvinne 22 . 25 Februar 2021
Spørsmål

Hei. Jeg er jente som er blodgiver. Jeg har gått på p-piller siden 2018, grunnet uregelmessig mens og fikk egentlig aldri svar fra gynekologen min om jeg hadde PCOS eller ikke, jeg ble bare bedt om å ta pillene for å få regelmessig mens. Jeg ga blod i oktober 2019, men etter det reiste jeg på ferie og hadde karantene i ett år, og den karantenen går ut neste uke. Jeg fortalte blodbanken at jeg går på P-piller i 2019 (første gangen jeg ga blod), og at jeg ikke hadde andre sykdommer, bortsett fra cøliaki. Jeg bare lurer på om at hvis jeg har PCOS, er jeg utelatt for å gi blod da? Jeg skal til gynekologen neste uke, og kan evt spørre om sykdommen er "bekreftet" eller ikke. Jeg har søkt litt på nettet, og ser at i utlandet så er ikke PCOS til hinder for blodgivning, men vet ikke om reglene her i Norge. jeg kan evt spørre blodbanken også, etter å ha fått svar fra gynekologen. takk for svar.

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

Jeg vil med ganske stor sikkerhet mene at du kan være blodgiver selv om du skulle ha PCOS. Dette er det naturlig nok blodbanken som kan gi et helt sikkert svar på.

Det er hovedsakelig personer som er i risiko for å ha infeksjonssykdommer som kan smitte med blod som ikke kan være blodgivere.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?